mandag den 1. september 2008

Få mest ud af din frokost buffet - gør som Aztekerne

En lille artikel, jeg har skrevet til vores lokale skoleblad. Kan bruges som inspiration til enhvaer der spiser buffet!

Få mest ud af din frokost- lær af aztekerne!

Aztekerne var en engang et storslået folkefærd og dominerende på den Sydamerikanske slette. De var mægtige krigere, gode handelsfolk og ikke mindst nytænkende håndværkere. Aztekerriget var fra start omringet af vand og store sumpområder, og de var ikke på forhånd givet gunstige forhold at leve i. Men Aztekerne var smarte, de lærte at udnytte forholdene til egen fordel. De begyndte at bygge i moserne, lavede fundament til huse og bygninger af siv og træ. De lavede dræningssystemer, så de kunne lave landbrug i moserne og de byggede kæmpe og storslåede bygningsværker til ære for deres guder (hvilket spanierne sørgede for at udslette under et besøg). Aztekerriget voksede og blev til datidens Las Vegas med indbyggertal på op til 1million; og alt sammen bygget oven på vand og mose. Hvad var hemmeligheden? Fundament!!!!

Nu sidder du nok og tænker; ”hvad har dette at gøre med min frokost”??? Det har alt at gøre med din frokost!!! I en tid hvor kantinepriserne stiger i vejret i samme hastighed som priserne på benzin, og rabatten på bøger bliver mindre, gælder det om at få så meget ud af sine penge som muligt, og her vil et oplagt valg være din frokost.

Derfor følger nu en guide som kan bruges til skolens frokost buffet. Guiden tager 100% udgangspunkt i Aztekernes byggeteknik og bygger på et ren og skær godt fundament! God læsning:

Step 1.
Tallerkenen er flad, og det gælder om at bibeholde den flade struktur på tallerkenen så længe som muligt. En god idé er derfor at starte med noget salat eller råkost. Det er her vigtigt, at det kan masses sammen, så det ikke fylder. Jeg anbefaler personligt råkost som fundament, da det samtidigt er vådt og derfor binder på samme måde som en god cementblanding.

Step 2.
Når du har opnået et godt fundament, og er nået op i en højde som er rimelig, og som kantinedamen ikke fra start vil vurdere til en større tallerken, er du nu kommet til lag 2. Lag 2 skal bestå af runde eller firkantede små ting som ærter, majs, ananas og bønner. Små grøntsager kan også bruges, men pas på ikke at tage dem, så store som i step 4, da det vil ødelægge hele strukturen. De ting du nu har lagt på, kan med fordel masses som i step 1. Her er det dog vigtigt at lag 2 ikke kommer helt ud til kanten.

Step 3.
Nu skal du bygge lag 3, som skal have lidt mere tyngde for at holde på lag 1 og 2. Lag 3 kan med fordel bestå af ris, en kødret eller lignende. Som i step 1 anbefales det, at bruge en lettere vandig konsistens for at binde mere. Ikke mindst fordi lag 3 har en dobbelt funktion med både at binde lag 2 og 4.

Step 4.
Man skal huske sine grøntsager, og da der i buffeten ofte er store skåret broccoli eller blomkål, skal man vente med disse til lag 4 for ikke at ødelægge det gode fundament. Grøntsagerne skal placeres i kanten, så der bliver dannet et hulrum i midten. Da vi nu er oppe i højderne, er det vigtigt at placere grøntsagerne varsomt og korrekt placeret, så de ikke falder af tallerkenen. Jeg anbefaler, at tungeste ende af grøntsagen bliver lagt ind mod centeret af tallerken, for at mindske chancen for at falde ud.

Step 5.
I det hulrum der er skabt i lag 4 lægges et større stykke kød, fisk, lasagne eller tærte. Med step 5 er din frokost nu komplet, og skulle gerne være afbalanceret med en god fast struktur.

Ekstra tip.

Har du brug for lidt ekstra kostfibre i form af rugbrød, så læg ikke rugbrødet oven på tallerkenen da det dels kan forstyrre strukturen i din frokost opbygning, men også give kantinedamen grund til at tage en højere pris for din frokost. Placer det i stedet mellem tallerken og den hånd du bærer tallerkenen med. På den måde vil rugbrødsskiven ikke være synlig.

Med disse visdomsord inspireret fra det gamle Aztekerrige vil jeg byde velbekomme og go appetit! Hvis nogen læsere nu sidder og vil udbygge konceptet ”spis som Aztekerne”, kan jeg anbefale følgende litteratur: ”Aztekerne – fra sump til slot” og ”Aztekerne – buffeternes skabere”

Ingen kommentarer: